آشنایی با خواص بالنگ

بالَنگ یا بالنگو، بالنجو به انگلیسی Citrus medica cedrata میوه‌ای خوراکی از تیرهٔ مرکبات (Rutaceae) است و از آن در مرباسازی استفاده می‌شود.

میوه اصلی بالنگ ترش است و مربا از لایه دوم پوست بالنگ تهیه میشود.

بالنگ در کتب طب سنتی با نام «اترج کبیر» آمده‌است. میوه آنرا به فارسی بالنگ گویند و از نظر گیاه‌شناسی زیرگونه ای از بادرنگ است. این درختچه دارای میوه‌هایی است که گاهی به وزن یک کیلوگرم نیز می‌رسد. نوع دیگری از بالنگ را به فارسی «بادرنگ» می‌نامند و در کتب طب سنتی با نامهای بادرنج، باذرنج و اترج صغیر آمده‌است

از خواص بالنگ میشود به تقویت کبد، رفع خونریزی لثه، خنک‌کننده و آرام بخش، رفع یبوست معده اشاره کرد. همراه با گلاب برای اسهال خونی و نیز اسهال‌های روده‌ای سودمند است.

بالنگ درختچه‌ای است به شکل غیر منظم، برگ آن با کمی اختلاف شبیه سایر مرکبات ولی میوه آن به کلی متفاوت و نوع کبیر آن در ابعاد یک خربزه کوچک است. شکل آن دراز از یک طرف متصل به شاخه کمی پهن و از طرف دیگر به نوک باریکی ختم می‌شود. پوست آن به رنگ زرد طلایی خیلی ضخیم، موج دار و دارای برآمدگی‌هایی مانند تاول درشت است. قسمت عمده میوه را با پوست زرد و گوشت سفید داخل پوست را گرفته و تقریباً جای برای گوشت ترش غیر خوراکی وسط آن باقی نگذاشته است و همچنین گل آن سفید می‌باشد.

بالنگ دارای پوست زرد رنگ طلایی، با بوی معطر، به خصوص نوع کوچک آن که پوستش صاف است، معطرتر است. قسمت گوشتی سفید متصل به پوست خارجی آن ضخیم و کمی شیرین و قسمت گوشت وسط آن که در میان پرده‌های ضخیم طولانی واقع شده‌است، دارای الیاف و غلاف‌های پر از مایعی است که در بعضی انواع شیرین و در برخی ترش می‌باشد. تخم‌های آن که در قسمت گوشتی آن واقع است کمی دراز و در غلاف سفیدی واقع و مغز، سفید و کمی تلخ است. از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی پوست زرد آن کمی گرم و خشک است و شحم آن یا به عبارت دیگر قسمت گوشت سفید داخلی متصل به پوست زرد آن در ارقامی که این قسمت شیرین است از نظر طبیعت سرد و تر و خشک و برگ و شکوفه آن گرم وخشک است. از نظر خواص معتقدند که پوست زرد آن برا ی تقویت قلب و دماغ و کبد، سرد و معده احشای داخل شکم مفید است و برای تحلیل بادها و نفخ و کمک به هضم غذا مؤثر می‌باشد. بخصوص مربای آن با عسل؛ البته در خوردن مربای آن نباید زیاده روی شود زیرا هضم آن مشکل است.

دم کرده پوست زرد خشک شده آن مسکن قی صفراوی و جویدن آن خوشبو کننده دهان است. اگر پوست و گوشت سفید خشک شده آن را درلا به لای لباسها بگذارند مانع بید زدن می‌شوند.

دکتر رضا تحویلیان متخصص فارما سیوتیکس در مورد این گیاه و خواص آن میگوید:: میوه این گیاه را به فارسی بالنگ می‌گویند و از نظر گیاه شناسی گونه‌ای از بادرنگ محسوب می‌شود.

این متخصص فارما سیوتیکس در خصوص خواص دارویی این گیاه اظهار کرد: بالنگ طبق نظر حکمای طب سنتی دارای خواص متعددی است که بر حسب عضو مورد استفاده متغیر است.

به گفته تحویلیان، از بالنگ می‌توان جهت تقویت جگر، معده و جهت تسکین حرارت احشاء و تشنگی و اسهال صفراوی و کبدی استفاده کرد.

وی خاطر نشان کرد: پوست بالنگ بیشتر جهت تهیه مربا مورد استفاده قرار می‌گیرد و همچنین به عنوان ضدعفونی کننده و صفرابر نیز مصرف سنتی دارد.

این متخصص فارما سیوتیکس به خواص روغن بالنگ نیز اشاره و تصریح کرد: روغن بالنگ برای رفع بی‌حسی، فلجی، لقوه، رعشه و درد مفاصل سیاتیک، درد کلیه، مثانه و خوشبویی عرق نافع است.

بالنگ چیست و چه خواصی دارد

وی تصیرح کرد: همچنین آب قسمت مغز ترش مزه بالنگ اگر با غذا خورده شود، برای مالیخولیای حاصل از سودا نافع است که باید با شکر و قند شیرین شده باشد.

تحویلیان همچنین ریشه گیاه بالنگ را در درمان برخی امراض مفید دانست و اظهار کرد: در کشور هند از ریشه بالنگ به عنوان ضد یبوست مزاج استفاده می‌شود و معتقدند که برای سنگ مثانه نیز مفید است.

وی افزود: همچنین در کشور چین از جوشانده ریشه و پوست بالنگ به عنوان ضدسرفه، نرم کننده سینه و رفع ناراحتی لومباگو (کمر درد) استفاده می‌شود.

این متخصص فارماسیوتیکس افزود: همچنین دم کرده سر شاخه‌های تازه سبز و جوان بالنگ در شبه جزیره مالایا به عنوان اشتها آور و معالجه شکم مصرف می‌شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به تحقیقات صورت گرفته بر روی گیاه بالنگ اشاره و تصریح کرد: بر پایه تحقیقات جدید اثرات ضد التهابی و کم کنندگی قند خون در گیاه بالنگ تایید شده‌ که این امر نشان از تاثیر این گیاه در درمان مرض قند (دیابت) و آلزایمر است.

وی افزود: همچنین در تحقیقات جدیدتر مشاهده شده که می‌توان از اثرات ضد التهابی آن برای کنترل درد استفاده کرد.

تحویلیان به موارد احتیاط استفاده از این نوع گیاه در طب سنتی نیز اشاره کرد و افزود: در طب سنتی بالنگ مضر جگر و مغز گرم مزاجان تشخیص داده شده که باعث ایجاد سردرد در آنان می شود و مصلح آن این است که این گیاه با عسل و بنفشه ‌یا با گوشت و مغز استفاده شود.

به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه از بالنگ جهت تقویت قلب، کبد و درمان نفخ شکم، درد مفاصل و نقرص نیز استفاده می‌شود.

این متخصص فارماسیوتیکس اظهار کرد: در برخی از منابع علمی نیز به اثر این گیاه در درمان سردرد بویژه سردردهای میگرنی اشاره شده است.

منبع:وی کی پدیا – ایسنا

برچسب ها

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

0 دیدگاه در “آشنایی با خواص بالنگ”

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا پاسخ صحیح را وارد نمایید(از اعداد انگلیسی استفاده کنید) *