---------------------- ---------------------

خواص چغندر قند و روش مصرف

چغندر قند با نام علمی: Beta vulgaris گیاهی است دو ساله از تیره اسفناج که بصورت گیاهی یکساله زراعت می‌شود. چغندر قند طی دوره رشد رویشی فاقد ساقه بوده و بصورت مجموعه‌ای از برگ‌های بزرگ افقی تا عمودی مشاهده می‌شود.

مدت دوره رشد برای تولید قند ۶ تا ۹ ماه است. معمولاً در آب‌ وهوای کوهستانی از رشد و کیفیت بهتری برخوردار است و در ایران مناطقی چون شهرستان شهرکرد، اقلید، تربت حیدریه و میاندوآب بالاترین سطح کشت را دارند.

خاک‌های بارور، دارای زهکشی خوب، بافت متوسط و اسیدیته خنثی تا کمی قلیایی برای چغندر قند ایده‌آل است. عملکرد در خاک‌های نیمه سنگین بشرط وجود زهکشی خوب نیز مطلوب می‌باشد.

چغندر قند سازگاری وسیعی به شرایط محیط متنوع دارد، به سرما و گرما نسبتاً مقاوم است، تحمل خشکی را دارد و به شوری خاک نیز مقاوم است. عوامل محیطی مانند حرارت، نور، طول روز و رطوبت خاک تا حد زیادی تعیین کننده نحوه رشد و ذخیره قند در ریشه می‌باشد.

محصول زراعی چغندر، ریشه‌ای است بزرگ و آبدار که شامل سه قسمت میباشد:

عکس چغندر قند

۱- طوقه که قسمت بالایی ضخیم شده و برگ‌ها از آن منشأ می‌گیرد.
۲- منطقه کوتاه و صاف در زیر طوقه که گردن گفته می‌شود. گردن قطورترین منطقه ریشه می‌باشد.
۳- قسمت گوشتی ریشه که ذخیره قند در آن انجام می‌گیرد. میزان قند در منطقه گردن و طوقه پایین است مقدار قند در ارقام اصلاح شده به ۱۶ تا ۲۰ درصد می‌رسد. امراض و کمبود مواد غذایی موجب افزایش ریزیش برگ‌ها گشته و عملکرد را پایین می‌آورد زیرا در این حالت برگ‌های جدید بوجود می‌آید که صرفاً با مصرف قند ذخیره شده ریشه رشد می‌کند. معمولاً ساقه گل دهنده چغندر که در سال دوم رشد بوجود می‌آید از مرکز طوقه رشد می‌کند گل‌ها کوچک و در روی گل آذین خوشه‌ای مرکب بطور منفرد با دستجات ۲ تا ۷ گلی مشاهده می‌شود خود عقیمی و دگرگشتی بر گیاه حاکم است و بادعامل مهم در گرده‌افشانی بشمار می‌رود.

چغندر قند سرشار از ویتامین های B، آهن، فیبر، اسیدفولیک، منگنز، مس، منیزیم، و پتاسیم است و خواص زیادی برای بدن دارد که در ادامه اشاره می شود.

از آنجائیکه فواید چغندرقند بسیار متعدد است انستیتوهای ملی سلامت آن را به عنوان ماده غذایی پیشگیری کننده از بیماری عنوان می کنند.

مقابله با سرطان
رنگ زیبای چغندر به خاطر وجود بتالین هاست که دارای قدرت آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و سم زدایی است. مطالعه منتشرشده در سال ۲۰۱۳ نشان می دهد که بتالین ها عوارض شیمی درمانی را در افراد مبتلا به سرطان های لوزالمعده، سینه، و پروستات کاهش می دهد.

کاهش فشار خون
چغندر حاوی نیترات های طبیعی است که بعد از هضم در بدن به اسیدنیتریک تبدیل می شود. اسیدنیتریک به آرام سازی و گشادشدگی عروق خونی کمک کرده و در نهایت با بهبود جریان خون موجب کاهش فشارخون می شود. یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ نشان می دهد ساعاتی بعد از نوشیدن اب چغندر، فشار خون شرکت کنندگان ۴ تا ۵ عدد پایین آمد.

دفع مسمومیت
بتالین ها تاثیر تغذیه ای موثری بر فرایند سم زدایی در بدن دارند. زمانیکه رنگدانه های چغندر در بدن تجزیه می شوند، بتالین ها هم موجب نابودی سموم شده و به دفع این ذرات از بدن کمک می کنند. و بدین ترتیب خون و کبد تصفیه می شوند. منگنز موجود در چغندرقند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و کبد و کلیه ها به خوبی عمل می کنند.

ضدالتهاب
التهاب بخشی از واکنش سیستم ایمنی بدن به بیماری هاست. چغندر با التهاب مقابله می کند و گیاهی بسیار مفید در کمک به حفاظت از سلول ها، پروتئین ها و آنزیم ها در مقابل فشار محیطی است. فیبر موجود در چغندر باعث افزایش آنزیم های ضداکسایشی نیز می شود و تعداد گلبول های سفید خون را افزایش می دهد. افزایش تعداد گلبول های سفیدخون نقش مهمی در تشخیص و حذف سلول های خارجی یا بیماری دارد.

تقویت بنیه و نیروی بدنی
نیترات های موجود در چغندرقند موجب افزایش مقاومت و استقامت بدن می شود. مصرف سه تا پنج چغندر متوسط به شکل قابل توجهی موجب بهبود عملکرد ورزشکاران می شود. طبق مطالعه منتشرشده در سال ۲۰۱۴، دوچرخه سوارانی که قبل از مسابقه آب چغندر خورده بودند در یک جلسه ۱۵ درصد مسیر طولانی تری نسبت به سایر افرادی که آب چغندر نخورده بودند. پدال زدند. نوشیدن حدود دو فنجان اب چغندر چند ساعت قبل از ورزش برای افزایش استقامت ورزشکاران کافیست.

بهبود قدرت بینایی
چغندر دوای چشم است. برگ های سبز چغندر بیش از اسفناج حاوی آهن بوده و حاوی عناصر بیشتر تقویت چشم نظیر کاروتنوئیدها، لوتین و بتاکاروتن است. با مصرف چغندر می توانید هویج را کنار بگذارید.

روش خوردن چغندرقند

روش مصرف چغندر
شما میتوانید چغندر را به سه روش مصرف کنید

۱)استفاده به صورت خام.(چغندر قند کمی سفت است ولی میتوانید آن را با چاقوی تیز به صورت چیپس برش بزنید و میل کنید)
۲)بخار پز کردن(در این روش از بخار برای پختن چغندر استفاده نمایید و در این حالت شیرینی چغندر زیادتر است)
۳)آب پز کردن(چغندر قند را مکعبی برش بزندید و درون قابلمه پر از آب بریزید و بپزید.(توجه کنید که آب باید روی چغندر ها را پوشش دهد و به دمای جوش برسد و هنگامی که کمی آب درون قابلمه است شعله را خاموش کنید و چغندر و آب باقیمانده را گرم میل نمایید، در این حالت آبی که چغندر در آن پخته شده تبدیل به شربت شیرین و خوش طعمی میشود و از شیرینی چغندر نسبت به روش دوم کم خواهد شد)

منبع:مهر- ویکی پدیا – سایت قو

برچسب ها

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

0 دیدگاه در “خواص چغندر قند و روش مصرف”

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا پاسخ صحیح را وارد نمایید(از اعداد انگلیسی استفاده کنید) *