----------------------

نوشیدنی ها و خوراکی های مضر در دوران بارداری

تغذیه در بارداری نقش بسیار مهمی دارد.همانطور که برخی مواد غذایی برای زنان باردار توصیه میشود برخی نوشیدنی ها و مواد غذایی نیز هستند که زنان باردار باید از خوردن یا نوشیدن آنها امتنا کنند.در این مطلب قصد معرفی نوشیدنی ها و مواد غذایی را داریم که میتوانند باعث زایمان زودرس و یا حتی سقط جنین شوند.
الکل
نوشیدن الکل حتی برای افراد عادی نیز مضر است.اما ضرر آن برای زنان باردار میتواند بسیار زیاد باشد.در سال ۲۰۰۵ وزارت بهداشت امریکا بیانیه‌ای ارائه کرد که در آن از کلیه زنان باردار و آنهایی که می‌خواهند باردار شوند خواست که از مصرف نوشیدنی‌های الکلی خودداری کنند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها نیز آن را تایید کرده و عنوان کرد که هیچ مقدار مصرف ایمن از الکل برای زنان باردار وجود ندارد. شاید پزشک خانوادگی شما بگوید گاهی مصرف مقدار کمی از آن اشکالی نداشته باشد اما بد نیست بدانید که، الکل بلافاصله از جفت عبور می‌کند، یعنی وقتی شما می‌نوشید، فرزندتان هم می‌نوشد. زنانی که مداوم الکل مصرف می‌کنند، فرزندشان را در معرض اختلال جنین الکلی قرار می‌دهند که موجب ناتوانی‌های یادگیری متوسط تا شدید، ناهنجاری‌های فیزیکی و اختلالات مربوط به سیستم عصبی مرکزی بدن قرار می‌دهد. همچنین در یک تحقیق که در سال ۲۰۰۷ انجام شد، مشخص گردید که بچه‌هایی که مادرشان در طول بارداری الکل مصرف کرده بود، بعدها در دوران کودکی دچار مشکلات رفتاری و اخلاقی می‌شوند.

کافئین
از گذشته گفته شده مصرف مقدار زیاد کافئین در روز، چه از طریق قهوه، چای، نوشابه، شکلات یا نوشابه‌های انرژی‌زا، در طول دوران بارداری با خطر سقط‌جنین همراه است و تحقیقی که در سال ۲۰۰۸ انجام گرفت، آن را تایید می‌کند. در این تحقیق مشخص شد، زنانی که ۲۰۰ میلی‌گرم یا بیشتر در روز کافئین مصرف کردند (به اندازه ۲ فنجان یا بیشتر قهوه یا ۵ قوطی نوشابه) تا دوبرابر بیشتر از زنانی که اصلاً کافئین مصرف ننمودند، دچار سقط‌جنین شدند. خیلی خوب است که در این دوران از نوشیدنی‌های بدون کافئین استفاده کنید، به‌ویژه در سه ماهه اول بارداری که خطر سقط‌جنین بالاست.
غذاهای کنسروی
به گفته دانشمندان مصرف غذاهای کنسرو شده و غذاهایی که تحت تاثیر امواج مایکروویو قرار گرفته اند خطر سقط جنین را تا ۸۰ درصد افزایش می دهند. علت ماده شیمیایی بیسفنول در این غذاهاست.

پنیر نرم
توصیه میشود از مصرف پنیرهایی مثل پنیر فتا، پنیر بز و سایر پنیرهای نرم خودداری کنید. اما چرا؟ زیرا ممکن است پاستوریزه نباشند و آلوده به لیتریا باشند. لیتریا باکتری است که می‌تواند موجب مسمومیت غذایی شود. این پنیرهای نرم به این علت خطرناک هستند که مثل پنیرهای چدار و پارمزان با فراوری باکتری‌هایشان به طور طبیعی کشته نشده است. و چون زنان باردار سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر در معرض بیماری‌های مربوط به موادغذایی قرار دارند که اگر در سه ماهه اول بارداری اتفاق بیفتد ممکن است موجب سقط‌جنین یا زایمان زودرس گردد.

گوشت منجمد
در خرید گوشت دقت کنید. محصولات فریزشده و منجمد ممکن است آلوده به لیستریا باشند. به همین دلیل، گوشت‌ها را در آب جوش انداخته و بجوشانید تا باکتری‌های آن کشته شود. و موقع پخت حتماً انواع گوشت را تا متوسط و کامل بپزید. این گوشت‌ها ممکن است آلوده به تاکسوپلاسما باشند که انگلی است که موجب یک نوع عفونت می‌شود و بااینکه نادر است اما ممکن است موجب مرده به دنیا آمدن نوزاد یا یک مشکل حاد برای سلامتی شود.

ماهی
جیوه ، که در بسیاری از ماهی‌ها وجود دارد برای جنین خطرناک است. جیوه یک نوروتاکسین است که رشد مغز جنین را مختل می‌کند. زمانیکه جیوه از آلودگی وارد آب دریا می‌شود، زنجیره غذایی خود را از گیاهان، به ماهی‌های کوچک و بعد به ماهی‌های بزرگ طی می‌کند و آنها را آلوده می‌سازد. ماهی‌هایی که بیشتری مقدار جیوه را دارند باید در لیست غذاهای ممنوعه شما قرار گیرند، ماهی‌هایی مثل: کوسه، شمشیر‌ماهی، ماهی تن آلباکور و شاه‌ماهی خال‌مخالی. اما همه انواع ماهی‌های تن بد نیستند.نباید به کلی از خوردن ماهی خودداری کنید. بعنوان مثال ماهی سالمون یا ماهی آزاد حاوی جیوه نیست و منبع بسیار خوبی از اسیدهای چرب امگا۳ به حساب می‌آید که در طول بارداری نیاز دارید. اما صرفنظر از نوع ماهی که می‌خورید، بهترین راهکار این است که از خوردن هر چیز خام و نپخته اجتناب کنید.

زعفران
زعفران با تمام خواصی که دارد به هیچ وجه برای زنان باردار توصیه نمیشود.چراکه ممکن است مصرف زعفران, باعث سقط جنین (به ویژه در ۳ ماهه اول بارداری) شود.
تخم‌مرغ

تخم‌مرغ منبعی عالی از پروتئین و موادمغذی خوبی مثل کولین است. اما تخم‌مرغ هم در معرض آلودگی به سالمونلا قرار دارد که برای زنان باردار نسبت به بقیه خطرناک‌تر است. بنابراین دقت کنید که نکات ایمنی مربوط به آن را رعایت کنید: فقط تخم‌مرغی را خریداری کنید که در یخچال گذاشته شده است و هر کدام که شکستگی یا ترک داشت را نخورید. از خوردن تخم‌مرغی که کاملاً آب‌پز یا نیمرو نشده خودداری کنید و همچنین چاشنی سالاد سزار اگر حاوی تخم‌مرغ خام باشد نیز برای شما مناسب نیست. مزه کردن خمیر پخته‌نشده کیک و شیرینی نیز میتواند خطرناک باشد.

گلپر
مصرف بیش از ۲ گرم گلپر در روز در دوران بارداری به خصوص ۳ ماهه اول جایز نیست زیرا باعث سقط جنین می‌شود. گاهی مصرف گلپر در افراد گرم مزاج باعث سردرد می‌شود، در این صورت می‌توانند گلاب بو کنند تا سردردشان بهبود یابد.
آویشن
آویشن سقط کننده جنین در مادران باردار محسوب می‌شود بنابراین زنان باردار باید از مصرف آن خودداری کنند.
دارچین
اکثر متخصصین زنان و زایمان توصیه می کنند زنان باردار از مصرف دارچین و فراورده های آن در طول دوران بارداری، حتی به مقدار خیلی کم خودداری نمایند. چرا که می تواند منجر به زایمان زودرس شود.

زرشک
زرشک برای زنان باردار خطرات جبران ناپذیری دارد و سقط کودکشان را به دنبال خواهد داشت. به گزارش گوگل هلث، در طی آزمایشاتی که روی ۱۵۰ زن انجام شد دانشمندان دریافته‌اند کسانی که در سه ماهه اول بارداری زرشک و زعفران مصرف می‌کنند جان کودکشان در خطر می‌افتد و دچار زایمان زودرس نیز می‌شوند.

کرفس و گشنیز
استفاده از کرفس و گِشنیز چه در دوران لقاح و چه در بارداری ممنوع است.گِشنیز کاهش قند خون مغزی می‌دهد و موجب کاهش حافظه نوزاد می‌شودبانوان حامله چنانچه کرفس میل نمایند، ممکن است نوزادشان دچار ناراحتی‌های عصبی، مخصوصاً حملات شبه صرع گردد.
سیاه دانه
بانوان باردار نباید سیاه دانه مصرف کنند زیرا قاعده آور و سقط کننده جنین است.
بنفشه و ختمی
مصرف بنفشه و ختمی موجب سقط جنین می‌شود. ختمی که باز کننده انتهای عروق رحم است که خود سقط کننده است و زنان باردار بدون مشورت پزشک حاذق و دانشگاهی طب سنتی هیچ گیاه دارویی و داروی گیاهی مصرف نکنند.

پونه و بابونه
مصرف پونه و بابونه و غوره برای زنان باردار مفید نیست زیرا باعث سقط جنین می‎شود.

مواد غذایی دیگری نیز هستند که خوردن آنها برای زنان باردار توصیه نمیشود:
خوردن جعفری، مارچوبه، زیره برای زن آبستن جایز نیست.همچنین مصرف سیب ترش، ماست ترش، سرکه و ترشی، مصرف مواد غذایی گرم زیاد ، سرد زیاد و یخ ممنوع است .
از نگاه برخی از متخصصان طبیعت درمانگر، زنان باردار باید از خوردن گیاهانی چون پوست ریشه زرشک، بابونه گاوی، افسنطین، پونه معطر، سداب، فلوس، کدو تلخ، جعفری فرنگی، سنبل چینی، نعناع کوهی و مینا پرهیز کنند.
در ماه‌های آخر بارداری از موادغذایی ترش و موادغذایی قابض مانند خرمالو، غذاهای غلیظ مانند گوشت گاو، ماکارونی، فست‌فود‌ها، بادنجان و حلیم پرهیز شود.
رژیم مناسب برای بانوان باردار
طبق بررسی ها افزایش مصرف سبزیجات برگ سبز،میوه‌های تازه، اسیدهای چرب امگا- ۳ و امگا- ۶، تخم‌مرغ، ماهی و مواد لبنی و به طور کل، داشتن یک رژیم غذایی متعادل می‌تواند احتمال سقط را کم کند.

برگرفته از پزشکان بدون مرز

برچسب ها

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

0 دیدگاه در “نوشیدنی ها و خوراکی های مضر در دوران بارداری”

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفا پاسخ صحیح را وارد نمایید(از اعداد انگلیسی استفاده کنید) *